Det goda samhället är en nättidning/blogg. Tidningen har sin bakgrund och upprinnelse från tankesmedjan “Den nya välfärden”. Tidningens motto kan kanske uppfattas som lite pretentiöst men lyder “Här skapas samtidens självförståelse”. På sajten publiceras dagligen en rad olika debattartiklar, som ibland kan uppfattas som välgörande provokativa.
Några fakta om tidningen
Grundad | 2015 |
Utkommer | Dagligen |
Huvudägare | Stiftelsen Det Goda Samhället |
Chefredaktör | Patrik Engellau |
Språk | Svenska |
Vem står bakom Det goda samhället?
På Wikipedia står det att läsa att nätpublikationen “Det goda samhället” startade år 2015. Huvudägare till denna nättidning är en stiftelse med samma namn som tidningen. Publikationen har sina rötter i en annan stiftelse, nämligen “Den nya välfärden”. En tankesmedja med Patrik Engellau som en av initiativtagarna. Han är nu chefredaktör för tidningen. Vem är då Patrik Engellau? Efternamnet känner många igen och, mycket riktigt, han är släkt med en tidigare chef för Volvo. Men Patrik Engellau sysslar inte med bilar utan har i hela sin karriär varit en självständig debattör och tänkare. Engellau har genom åren också gett ut en rad böcker och debattartiklar.
I unga år uppger sig Patrik Engellau ha tillhört 68-vänstern. Hans tro på socialismen upphörde dock senare under 70-talet. Istället bildade han en tankesmedja som utomstående beskrivit som nyliberal. Denna tankesmedja har under åren dragit till sig en del fritänkare, som inte utan vidare har kunnat placeras i något av de mer etablerade politiska partierna i Sverige. Detta har naturligtvis visat sig vara kontroversiellt, men samtidigt hälsosamt för debatten.
Bitte Assarmo – Det goda samhället
Tidningen har flera skribenter som av många uppfattas som kontroversiella. En sådan skribent är Bitte Assarmo. Hon drar sig inte ens för att kritisera de debattörer som, utan eftertanke, hyllar “Generation Greta”. Hon menar att vuxna är infantila som uppmuntrar unga människor att skolka från skolan för att istället demonstrera. Kan vi verkligen förvänta oss att unga människor är beredda till eftergifter för klimatets skull, frågar hon. De kan ju inte tänka sig att leva utan mobiltelefoner, sociala medier och hashtags, skriver Assarmo i en artikel.
Widar Andersson som skribent
Många blir kanske överraskade av att en chefredaktör för en tidning med socialdemokratisk partifärg, skriver artiklar för “Det goda samhället”. Widar Andersson är chefredaktör för tidningen “Folket”, men är inte i första hand känd för att följa någon partilinje. Han har lång erfarenhet från politik som riksdagsman, men har även mött verkligheten i samhället. I några artiklar har Widar Andersson tillåtit sig att kritisera den politik som förs i invandrar- och kriminalpolitiken. Hur kan personer som fått avslag på att få stanna i landet, ha rätt till att nyttja skolor och sjukvård i Sverige, frågar han i en artikel.
En klok bankman och Det goda samhället
Den tidigare bankmannen Nils Lundgren har skrivit några välformulerade artiklar i tidningen, som skänker eftertanke. Han ifrågasätter vissa påståenden som aldrig blir motsagda i den allmänna debatten. Det sägs att man aldrig ska generalisera eller moralisera. Men vår uppfattning om verkligheten bygger ju på generaliseringar och inte minst inom vetenskapen, menar Lundgren. Påståendet att vi aldrig ska moralisera är helt befängt, anser författaren. Skatteflykt och att sjukskriva sig för skilsmässa, är kanske inte olagligt, men ska vi acceptera sådant. Nils Lundgren menar att vi har all rätt att moralisera och fördöma sådana beteenden.
Sporadiska axplock ur Det goda samhället
Några typer av kategorier och innehåll som man ofta hittar:
- Bokrecension: På spaning efter landet inom oss av Cecilia Garme och Katarina Barrling.
- Hittat på nätet: Boris Benulics podd Bubbla
- Gästskribent: Bawar Ismail om Skolverket
Det goda falska samhället
Vem står bakom det goda samhället, det är en bra fråga som kanske inte har något riktigt svar. De flesta politiker och debattörer i samhället gör säkert så gott de kan. Men ibland verkar många vilja se bort ifrån verkligheten och förlita sig på hörsägen. Flera sociala medier har en tendens att ge oss en skev eller falsk bild av verkligheten. Vi påverkas alla av mediebruset. Men hur ska viktiga beslut i samhället kunna fattas på snedvridna och falska underlag? Och hur ska man själv ta ställning? En nättidning som “Det goda samhället” kan ge många intressanta inspel och perspektiv på problem i samhället. Men artiklarna ska givetvis läsas med kritiska ögon. Artiklarna är dessutom oftast underhållande. På YouTube kan den som vill se Patrik Engellau samtala med olika gäster i ett flertal olika videor. Den som letar efter en podcast letar dock förgäves.
Jag är en erfaren spelentusiast med en djup förståelse för branschen. Med ett öga för detaljer och en förmåga att se genom marknadsföringsbruset, syftar jag till att erbjuda ärliga och användarvänliga recensioner, samt aktuella nyheter och expertanalys.