Adeline Mede har blivit storasyster

Datum:

Adeline Mede har gått från att vara Petra Medes enda barn, till att bli storasyster. I somras föddes lillasyster Paula, säkert en fantastisk upplevelse för Adeline. Samtidigt kan man hävda, att eftersom det är tio år mellan syskonen, så hör de inte till samma kull. De syskonen blir i stället två stycken endabarn.

Snabbfakta om Adeline Mede

Vem?Adeline Mede, 10 år
Varför?Adeline Mede blev storasyster i somras
Var?Adeline Mede bor i Bromma i Stockholms kommun
Mamma?Adeline Medes mamma är Petra Mede

Petra Mede har fått barn igen

Det var i Nyhetsmorgon som Petra Mede avslöjade att hon var gravid igen – denna gång utan att ha en partner. Det har spekulerats i om Petra blivit gravid genom ivf, men det är inget som hon själv har bekräftat. Andra har undrat “när ska Petra Mede ha barn”. Svaret kom i somras då det meddelades att Petras andra dotter hade fötts.

Petra Mede var 42 år när hon födde Adeline Mede och 52 år när hon fick sin andra flicka, Paula. En fördel för Petra Mede, som färsk tvåbarnsmamma, är att hon har en äldre och kanske ansvarstagande dotter i Adeline Mede som kan hjälpa henne.

Samtidigt ger det Adeline Mede en roll som i så fall gör att hon inte behöver känna att hon konkurrerar om uppmärksamheten. I stället kommer Adeline Mede att, förutom att vara en älskad storasyster, kunna se sig själv som en behjälplig person. Närvaron av ett syskon spelar, tillsammans med arv och övrig miljö, en stor roll för hur ett barn utvecklas.

Ett nytt ansvar för Adeline Mede

Endabarn blir ofta ansvarstagande personer. Om ett barn, som i Adeline Medes fall, får ett syskon när de själva har lämnat sin allra tidigaste barndom, är det lätt hänt att de blir som en extraförälder till sitt nya syskon. Det blir i så fall skönt för Petra Mede att få umgås med sin äldsta dotter, samtidigt som hon blir lite avlastad.

Samtidigt måste det vara härligt för många endabarn att det, när syskonen vuxit upp, finns en person till som känner till hur just den här familjen fungerar. Det kan annars vara tungt att ensam behöva delta i föräldrarnas alla förhoppningar och livskriser och sedan ansvara för dem när de är gamla.

Pappa Mattias Günther är läkare

Adeline Medes pappa heter Mattias Günther. Han är läkare och forskar i traumatologi vid institutionen för neurovetenskap. En traumatolog ägnar sig åt att lära sig mer om skador som uppkommit vid en olycka, eller annat våldsamt angrepp på en kropp. 

Mattias Günther och Petra Mede var ett par tills Adeline Mede var i tvåårsåldern. Nu har de delad vårdnad och samarbetar bra. Båda är noga med att inte utsätta Adeline för mycket offentlighet. De menar att hon själv får ta ett avgörande när hon blir stor om hur mycket av sitt privatliv hon vill dela med sig av.

Många viktiga vuxna runt Adeline Mede

Adeline Mede har alltid haft ett stort nätverk omkring sig.

  • Pappa Mattias Günther
  • Moster Anne Ageling
  • Mormor Ulla Mede
  • Morfar Klas Mede

Många av Adelines viktigaste släktingar bor i Bromma, precis som Petra Mede och Adeline Mede gör. Mattias Günther, Adeline Medes pappa, bor bara några minuters väg från sin dotter, vilket gör det lätt för honom att ta föräldraansvar. Nära bor också Anne Ageling, som är Adeline Medes moster och Petra Medes lillasyster.

Anne Agelings och Petra Medes föräldrar heter Klas Mede och Ulla Mede. De bor också i Bromma, nära sitt barnbarn Adeline Mede. Även Mattias Günthers nära släktingar bor i Bromma. Man kan fantisera om vilka fantastiska släktmöten som spontant kan uppstå.

Viktigt att träffa sina barn

Petra Mede anser att det är mycket viktigt att prioritera rätt de timmar av livet som hon inte jobbar. Hennes arbete tar mycket tid och det blir ofta sena kvällar. Då gäller det att välja bort fester och andra sociala möten. I stället umgås hon med sina barn.

Läs mer

Stora kostnader på grund av spelproblem – 9 miljarder kronor

En ny hälsoekonomisk studie utförd av Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi på uppdrag av Folkhälsomyndigheten har visat att spelproblem i Sverige kostade samhället 9...

“Skilda världar” som enade folket

Fem dagar i veckan, varje vecka. Så ofta bänkade sig svenska folket framför TV4 under slutet av nittiotalet för att njuta av dramaserien “Skilda...

Bun Meat Bun – den folkkära hamburgerbarens comeback

Kommer du ihåg när McDonalds öppnade i Sverige? Troligen inte, det var år 1973! En Big Mac kostade 4,75 kr och på den tiden...

Det goda samhället – nättidning

Det goda samhället är en nättidning/blogg. Tidningen har sin bakgrund och upprinnelse från tankesmedjan “Den nya välfärden”. Tidningens motto kan kanske uppfattas som lite...

Hur långa längdskidor ska man ha?

När det gäller längdskidor kan man diskutera hur långa de ska vara för att man ska kunna åka bra. Men det finns en generell...