Bo Holmberg – den mångsidiga författaren.

Datum:

Bo Holmberg är en svensk författare, inte att förväxla med politikern Bo Holmberg. Bo Roland Holmberg, som är hans fullständiga namn, föddes i Ångermanland 1945. Han studerade vid Uppsala universitet, och har därefter varit verksam i bland annat Dorotea. Som så många andra författare, började han sin karriär som lärare. Bo R Holmberg är sedan 2016 medlem av Svenska Deckarakademin. Han har tidigare varit medlem av Svenska Barnboksakademin.

Snabbt om Bo R Holmberg:

Vem?Författare, verksam inom många genrer
När?Född 1945, aktiv som författare sedan 1982
Var?Föddes i Ångermanland
Varför?Om du vill läsa en författare med stor spännvidd

Bo R Holmberg, författare av många olika typer av böcker

Bo R Holmberg, har gett ut många olika typer av böcker. Hans repertoar spänner över allt från barnböcker och bilderböcker, över historiska böcker till kriminalromaner och grafiska romaner. Störst läsekrets har han dock inom kriminalgenren.

En av Bo R Holmbergs mest kända romaner är “Skuggaren”. En annan av Bo R Holmbergs större verk är “Rövarnas hämnd”. Med sin bakgrund inom läraryrket har Bo R Holmberg naturligtvis en stor vana av att uttrycka sig i skrift. Bakgrunden som lärare delar han med flera kända svenska författare, såsom Håkan Nesser och Åke Edwardson.

Bo R Holmberg är sedan många år pensionär men fortsätter att vara en produktiv författare. Speciellt populära har hans kriminalromaner för ungdomar visat sig bli. Dessa böcker har sålts i betydande upplagor. Han har även skrivit ett antal manus för kortfilmer och drama.

Bo R Holmberg, de ungas favorit

Bo R Holmberg har som sagt blivit uppskattad för sina kriminalromaner för unga. “Rånaren – ett fall för Robert Parkman”, är en av Bo R Holmbergs populära böcker för yngre. Om du går in på någon av de populära webbplatserna för bokköp, hittar du en sammanfattning av boken “Rånaren” av Bo R Holmberg.

Rånarens huvudperson är den unge Robert Parkman. “Ristaren” är en annan bok med ett fall för Robert Parkman som Bo R Holmberg skrivit.

Rånaren av Bo R Holmberg har en spännande handling i slutet. Rånaren finns som ljudbok. Fördelen med att lyssna på en ljudbok är som bekant att du kan göra annat samtidigt som du njuter av en bok av någon av dina favoritförfattare.

Det är inte bara Rånaren som finns som ljudbok, utan även flera andra av Bo R Holmbergs böcker finns som ljudböcker. Det finns alltså olika möjligheter att läsa Bo R Holmbergs böcker.

Bo R Holmberg på radion

Författaren Bo R Holmberg har även kunnat höras i den svenska radion. I P1 har Bo R Holmberg medverkat i morgonprogrammet, “Tankar för dagen”. Det är ett program som ska ge lyssnarna insiktsfulla tankar, som de kan bära med sig och reflektera över under dagen.

Bo R Holmberg lägger även mycket tid på att medverka i olika projekt inom amatörteater. Han medverkar både som författare till manus men tar även en aktiv roll som skådespelare.

Trots sin ålder fortsätter Bo R Holmberg att vara produktiv och aktiv. 2017 gav han till exempel ut sin självbiografi med titeln “Inte långt från älven”.

En annan bok som Bo R Holmberg gett ut på senare år, är “Sju tusen steg”. Vi hoppas alla att han kommer att fortsätta vara aktiv som författare i många år till. Så att vi får möjlighet att läsa ännu fler böcker skrivna av hans snillrika penna.

Bo R Holmberg, del av det svenska författareundret

Genom åren har man många gånger talat om det svenska musikundret eller det svenska tennisundret. Och visst har Sverige, sett till sin storlek skördat stora framgångar på musikscenen såväl som på tennisbanan. Frågan är dock om inte det svenska författareundret är minst lika stort.

Många svenska författare har en stor läsekrets. Nämn namn som Jan Guillou, Liza Marklund, Henning Mankell eller Håkan Nesser, och många tyska och holländska bokläsare kommer att skina upp i ett gillande och igenkännande leende. 

Svenska böcker är en exportsuccé och årligen översätts en lång rad böcker till många olika språk. 

Vi har till och med fått vår egen genre internationellt, den så kallade “Swedish noir”. Så vi svenskar kan verkligen känna oss priviligerade, som har möjligheten att få läsa så många olika författare direkt på deras originalspråk, det är det inte många som kan!

Bo Roland Holmbergs bästa:

  • “Rånaren”
  • “Ristaren”
  • “Sju tusen steg”
  • “Inte långt från älven”

Läs mer

Stora kostnader på grund av spelproblem – 9 miljarder kronor

En ny hälsoekonomisk studie utförd av Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi på uppdrag av Folkhälsomyndigheten har visat att spelproblem i Sverige kostade samhället 9...

“Skilda världar” som enade folket

Fem dagar i veckan, varje vecka. Så ofta bänkade sig svenska folket framför TV4 under slutet av nittiotalet för att njuta av dramaserien “Skilda...

Adeline Mede har blivit storasyster

Adeline Mede har gått från att vara Petra Medes enda barn, till att bli storasyster. I somras föddes lillasyster Paula, säkert en fantastisk upplevelse...

Bun Meat Bun – den folkkära hamburgerbarens comeback

Kommer du ihåg när McDonalds öppnade i Sverige? Troligen inte, det var år 1973! En Big Mac kostade 4,75 kr och på den tiden...

Det goda samhället – nättidning

Det goda samhället är en nättidning/blogg. Tidningen har sin bakgrund och upprinnelse från tankesmedjan “Den nya välfärden”. Tidningens motto kan kanske uppfattas som lite...