Fem dagar i veckan, varje vecka. Så ofta bänkade sig svenska folket framför TV4 under slutet av nittiotalet för att njuta av dramaserien “Skilda världar”. Sann TV-historia: ingen annan svensk serie hade tidigare sänts lika ofta. Fem dagar i veckan! Totalt blev det 500 avsnitt över sex säsonger.
Vad? | Skilda världar är en av Sveriges mest klassiska TV-serier. |
När? | Skilda världar sändes mellan 1996 och 2002. |
Var? | Skilda världar sändes i TV4. |
Genre? | Dramaserie eller såpopera? Se och bedöm själv. |
Rollistan i “Skilda världar”
Rollistan i “Skilda världar” var en salig blandning av etablerade skådespelare, nykomlingar och halvkändisar. När en TV-serie sträcker sig över 500 avsnitt blir det av naturliga skäl en hel del namn på skådespelare och karaktärer inblandade. En komplett rollista för “Skilda världar” kommer med andra ord inte levereras här. Men i de största rollerna såg man:
- Lina Pleijel som Sandra Bovallius
- Bengt Dahlqvist som Daniel Toivonen
- Jessica Zandén/Nina Gunke som Rebecka Bovallius
- Lars-Erik Berenett som Harald Bovallius
- Matti Berenett som Tom Bovallius
- Tuva Novotny som Nora Strandberg
- Sofie Johansson som Sabina Lindgren
- Cajsalisa Ejemyr som Anna Andersson
Titta på “Skilda världar” idag – stream
Även i våra dagar finns det en stor nyfikenhet kring de TV-serier som hela folket såg på nittiotalet. Amerikanska serien “Vänner” har till exempel fått ett enorm genomslag hos Generation Z, kanske tack vare den enkla möjligheten att streama den via Netflix.
I en era av total nittiotals-retro borde kanske “Skilda världar” också ha en chans att nå ut till en ny publik via streaming. Vem är inte nyfiken på hur världsstjärnan Tuva Novotny hanterade en av sina tidiga roller? Att få se den etablerade Novotny i en svensk såpopera igen kommer sannolikt inte ske på mycket länge.
För den som faktiskt vill streama “Skilda världar” följer här goda nyheter: Hela serien ligger uppe på TV4 Play! Bara att klicka in och låta timme efter timme av livet bara segla iväg på en våg av överspelat skådespeleri och mer eller mindre kreativa lösningar från manusförfattarna.
“Skilda världar” – en lägereld att samlas kring
“Skilda världar” sändes i en tid då TV fortfarande fungerade som en lägereld alla samlades runt. Serien hade vid sin absolut höjdpunkt hisnande 1,56 miljoner tittare per avsnitt. Och då handlade det dessutom om en bred, varierande publik ur många samhällsskikt och åldrar. Hade man inte sett “Skilda världar” hängde man inte med i snacket på skolan eller arbetsplatser.
I dag finns inte riktigt någon motsvarighet. Även om serier som “Tunna blå linjen” och “Bron” har kommit nära, sitter inte både gammelmormor och barnbarnsbarnet framför samma serie samtidigt. “Skilda världar” enade med andra ord Sverige, som Sveriges första dagliga såpopera.
Däremot var inte “Skilda världar” en helt igenom svensk uppfinning. Faktiskt baserades serien på en australiensisk serie, vid namn “Sons and Daughters”. Den australiensiska förlagan var dock redan antik när “Skilda världar” började sändas – den gick på TV “down under” redan 1982.
Vad handlade “Skilda världar” om?
Så vad var det som var så attraktivt och spännande med “Skilda världar”? Vad handlade serien ens om? I grunden låg naturligtvis en kärlekshistoria – men det vore ju ingen såpopera om det inte skulle visa sig vara en kärlekshistoria med en twist. Kärleksparet visade sig nämligen snabbt vara tvillingar som separerats vid födseln.
Att karaktären Sandra hamnat hos den rika överklassfamiljen Bovallius samtidigt som hennes bror fått nöja sig med den betydligt mer enkla arbetarfamiljen Toivonen bäddade självklart för en hel del konflikter och dramatik. De skilda världarna var verkligen skilda, i flera bemärkelser.
Vad gör skådisarna från “Skilda världar” idag?
Nu har det gått många år sedan “Skilda världar” sändes. Det har med andra ord hänt en hel del med de skådespelare som medverkade i scenen. Vad kan de tänkas göra idag?
- Lina Pleijel har blivit psykolog.
- Bengt Dahlqvist har blivit mångsysslare: han säljer hö, jobbar med VR och som sjungande DJ.
- Matti Berenett har slutat med skådespeleriet, blivit buddhist och handbollstränare.
- Cajsalisa Ejemyr blev först popstjärna och sedan präst.
- Tuva Novotny blev världsstjärnan Tuva Novotny.
Jag är en erfaren spelentusiast med en djup förståelse för branschen. Med ett öga för detaljer och en förmåga att se genom marknadsföringsbruset, syftar jag till att erbjuda ärliga och användarvänliga recensioner, samt aktuella nyheter och expertanalys.