Vem är Erik Grönberg?

Datum:

Nils Einár Grönberg blev Einár med hela Svenska folket när han slog igenom som rappare och sedermera vann två Grammis. I hans vardag cirkulerade idel kändisar. 

Hans mamma var Lena Nilsson, en skådespelare som de som gick på bio på 80-talet känner igen från “PS Sista sommaren” och som flera år senare – 2019 – fick en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll för sin gestaltning av Simone i “Videomannen”.

I närmsta kretsen återfinns även skådespelaren Örjan Ramberg som Einárs mamma hade en relation med innan hon blev tillsammans med Einárs pappa. Med Örjan fick Lena Nilsson Einárs halvbror Georg Ramberg. Örjan har beskrivits som Einárs extrapappa under dennes uppväxt.

Einárs pappa är inte Erik Grönberg 31 år 

Den första miss man kan göra om man vill hitta information om Erik Grönberg är att utgå ifrån att Einárs pappa måste vara den mest förekommande Erik Grönberg på nätet. Så är det absolut inte. 

Den man som dyker upp mest är en 31-årig Västeråskille med samma namn som gett ut boken “Inte ensam aldrig glömd” som handlar om övergrepp denne var med om som liten. Detta är alltså inte Einárs pappa. Av rimliga skäl, då Erik annars skulle ha blivit pappa vid 12 års ålder. Så det är inte honom vi pratar om.

Erik Grönberg – Einárs pappa

Så har vi det här med Erik Grönberg. Vi vet mycket om Lena Nilsson. Vi har sett henne i tv-serier och på film, och hon har suttit hos Malou i tv tillsammans med Einár och pratat om mor och son-relationen.

Örjan Ramberg har blivit intervjuad av tidningar och uttalat sig om sina känslor när Einár mördades. Men var finns Erik Grönberg, Einárs pappa? Var fanns någonsin Erik Grönberg?

Om honom kan man i stort sett bara hitta informationen att han är Einárs pappa, hade en relation med Lena Nilsson samt att han är krögare. Med lite mer snokande hittar man information om att han driver krogen Elefantpojken.

Snabbfakta om Erik Grönberg

  • Fullständigt namn: Rolf Erik Grönberg
  • 61 år gammal – född den 12 september 1961
  • Bor på Ölandsgatan på Södermalm i Stockholm
  • Ogift
  • Stjärntecken: Jungfrun
  • Pappa till rapparen Einár samt dennes halvsyskon Axel och Ellen
  • Favoritbutik: Återvinnarna på Götgatan samt Röda Korset secondhand på Östgötagatan
  • Favoritcafé: Café Pom och Flora på Bondegatan

Erik Grönberg – krögare eller spöke

Besöker man Elefantpojkens sociala medier samt hemsida hittar man vare sig omnämnande av Erik Grönberg eller någon bild på densamme. Det finns knappt någon information i övrigt att hitta om honom på nätet. 

Man kan nästan ledas till att tro – då denna research gjordes ett bra tag efter mordet på Einár – att Erik Grönberg gjort vad han kunnat för att sudda ut sina avtryck på nätet för att därmed slippa uppmärksamhet.

Få människor idag är så sparsamt representerade på internet. Och ännu mer anmärkningsvärt när denne är far till en mördad Grammisvinnare och ett ex till en Guldbaggevinnare. Samt kändisknarkare.

Erik Grönberg lärde Mikael Persbrandt att knarka

Ska man tro Mikael Persbrandt i dennes självbiografi så var det Erik Grönberg – sedermera krögare på Guldapan och Elefantpojken – som introducerade honom till kokain. Mikael Persbrandts biografi är väl det mest konkreta som går att hitta om Erik Grönberg. 

I boken berättar han även om hur han och Erik i ungdomen skulle ut i förorten för att köpa en motorcykel. Båda var berusade men Erik ville ändå provköra. Mikael körde efter i en bil. Erik tappade kontrollen över motorcykeln och åkte av vägen. 

Det var en ordentlig smäll där räddningstjänst kom till platsen och Erik fick föras därifrån med helikopter. Han låg sedan på intensiven länge och man var inte säker på om han skulle bli återställd eller permanent handikappad.

Efter olyckan var Erik Grönbergs bäcken felvridet, så han fick ligga i en maskin som hette Hoffmans vars syfte var att pressa bäckenbenet rätt igen. Erik låg på sjukhus i flera månader och därefter var det ytterligare månader med rehabilitering. 

Mikael Persbrandt stal Erik Grönbergs flickvän

Mikael Persbrandt passade i sin bok även på att berätta att han hade en relation med Erik Grönbergs dåvarande flickvän Lena. Detta uppdagades någonstans på vägen och Erik förlät Mikael då han kände att Mikael gjort så mycket för honom – både i samband med olyckan och också alla månader efteråt.

Baserat på Mikael Persbrandts egen berättelse var det där med relationer, trohet och otrohet ett relativt diffust begrepp för hela bekantskapskretsen då tiden efter olyckan uppdagade en hel del olika lösa förbindelser som folk var redo att förlåta varandra eftersom alla insåg att alla var skyldiga till allt möjligt.

Erik Grönberg – skådespelare

Mikael Persbrandt benämner Erik Grönberg som “kollega” samt säger att han respekterar honom som skådespelare. Man kan väl från det utgå från att Erik Grönberg hade någon form av förflutet i branschen. Troligt att han där lärde känna – utöver Mikael Persbrandt – även Lena Nilsson och Örjan Ramberg. 

Dock går det inte att finna några källor på vad han gjort. Hans namn dyker inte upp på internet movie database, Wikipedia eller någon annan källa som listar skådespelare. Så antingen hade han ingen anmärkningsvärd karriär på något sätt, eller så har han sett till att det som skrivits har raderats.

Att bli utsuddad från källor verkar vara något Erik Grönberg är både angelägen att göra – och duktig på att lyckas med.

Erik Grönberg är utsuddad från internet

Man skulle kunna säga att det är en överdrift att Erik Grönberg är utsuddad från internet. Han finns ju trots allt omnämnd. Om man djupdyker i diskussioner på Flashback kan man till och med hitta mannens personnummer. Och med det kan man hitta mycket annat.

Det är däremot anmärkningsvärt hur hans hem är utraderat från Google. Hans adress är vare sig hemlig eller dold. Och man kan lätt knappa in adressen på Google Maps och besöka den i Street view.

Men när man där ställer sig vid hans port och blickar uppåt mot byggnaden så är våning 4 och 5 maskade. Enligt samma princip som de maskar ansikten och nummerplåtar på bilar. 

Vem som helst kan sudda ut sitt hem som Erik Grönberg gjort 

Det ligger ingen stor konspiration bakom detta. Det är lätt att dra iväg med fantasin att Erik Grönberg skulle vara skyddad av Illuminati som suddar ut hans identitet och digitala spår. Så är det givetvis inte. Men klart är att Erik Grönberg lagt ner mycket kraft på att värna om sin integritet.

Det som gjorts vid Erik Grönbergs adress på Google Maps kan vem som helst ansöka om att göra genom att klicka på ”Anmäl ett problem” i nedre högra hörnet på skärmen och sedan berätta vad man anser är olämpligt att visa i Street View. Google gör en bedömning utifrån ens önskemål.

Paul McCartney har fått en sådan anmälan godkänd. Jimmy Page likaså. Förmodligen även Erik Grönberg. 

Erik Grönberg och Elefantpojken

Enligt uppgifter från olika håll driver Erik Grönberg krogen Elefantpojken på Ringvägen i Stockholm. Dock är det inte Erik Grönberg som äger krogen. 

Krogen drivs som ett aktiebolag med Sten Södergran som ordförande och Leif Sjöqvist och Helena Ekberg Södergran som ledamöter. 

Krogen är en stabil inrättning som haft en omsättning på runt 10 miljoner om året åtminstone sedan 2016. Elefantpojken är inriktad på asiatisk mat och håller prisvärda nivåer på sina rätter.

De har goda betyg på internet men är inte särskilt aktiva på sociala medier. 

Erik Grönbergs namn eller bild finns inte med någonstans på dessa sidor.

Från Flashback till resemagasinet Buss

Man behöver dammsuga internet grundligt för att hitta information om Erik Grönberg. Efter att ha lusläst diskussionstrådar på Flashback hittar man till slut att resemagasinet Buss gjorde ett ensidigt reportage om Erik Grönberg, med bild. Resemagasinet Buss nummer 9 utkom den 26 oktober 2014.

När tidningen gavs ut var Einár endast 12 år och det var långt kvar till sonens kändisskap, enorma hotbild och mordet. I reportaget ger journalisten Lotta Gustavsson Erik Grönberg utrymme att prata om hur det är att driva krog på Söder i Stockholm (närmare bestämt söder om Folkungagatan – vilket då går under beteckningen SoFo). 

Krogägare sedan mitten av 90-talet

Erik Grönberg har drivit krogar sedan mitten av 90-talet. Enligt honom själv var hans tanke att han spenderade så mycket tid på krogen att han lika gärna kunde driva en krog själv.

Vid tiden för intervjun, 2014, hade Erik precis öppnat krogen Kiosken vid Tjärhovsplan. 

Kiosken var långt i från den första krogen som han startat upp, redan då drev han Elefantpojken. Elefantpojken i sin tur föregicks av Guldapan som han drev mellan 1999 och 2004. Guldapan var, tillsammans med Folkhemmet och Hannas krog vid tiden de hetaste innerestaurangerna. 

Kände killen som myntade begreppet SoFo

Enligt Erik Grönberg var det en av hans kunder på Guldapan som myntade begreppet SoFo – det vill säga Södermalm söder om Folkungagatan. Innan någon annan kallade området för SoFo hade kunden dykt upp på Guldapan med texten på en keps. Erik tyckte det lät löjligt, men namnet satte sig.

Erik verkar ha en god relation med sina kroggäster och berättar att konsten att få nöjda gäster som återkommer är att lyssna på dem och minnas vad de sagt när de kommer tillbaka nästa gång. Eller – som han gjorde en gång när han tyckte det var för tråkigt på hans egen krog – stängde ner stället och tog alla till Nytorg 6 för att se till att gästerna fick kul där i stället.

Vad drömmer Erik Grönberg om

Vad han drömmer om idag och vad han drömde om för 8 år sedan, när intervjun gjordes, kan nog skilja sig mycket åt. Men 2014 ville han gärna öppna en asiatisk krog på Mallorca tillsammans med sin före detta fru. 

Detta var hans drömmar på den tiden då livet säkert var mycket mindre komplicerat än det varit det senaste året. Men vi vet inte mycket om Erik Grönberg. Om han fortfarande kopplar av med en pasta på La Vecchia på Åsögatan eller om han går omkring och botaniserar på loppisarna på Söder. 

Frånvaron lyser med sin närvaro

En sak man säkert kan säga när man letar information om Erik Grönberg idag är att den är svår att finna. Han vill vara anonym. I artiklar om Einár kan man höra och läsa mycket om hans mamma Lena eller extrapappa Örjan – medan Erik knappt nämns. 

På många sätt har han gjort detta alltid. Inte bara i nutid, när han vill hålla sig undan efter Einárs död. Även när Einár levde var han frånvarande. En debattör på Flashback sammanfattade situationen med att undra var fan Erik Grönberg höll hus när Lena Nilsson missbrukade under Einárs uppväxt så att socialen fick hämta honom och i perioder placera honom i fosterhem?

Einárs kaosartade uppväxt

Einárs uppväxt var kaosartad med fosterhem, missbruk i hemmet och manliga förebilder som glorifierade droger och machonormer (Örjan Ramberg och Mikael Persbrandt för att bara nämna två). Den som däremot fått bära hundhuvudet för Einárs livssituation är mamma Lena.
Men Erik då. Var fanns han? Var fanns han under alla dessa uppväxtår? Vilket ansvar tog han för att Einár inte skulle hamna där han till slut hamnade?

Det är enkelt att döma. Det är enkelt att utgå från det mest uppenbara och döma efter det. Men det finns två rimliga scenarion till Erik Grönbergs frånvaro.

Det mest uppenbara

Ska man läsa innantill så är Erik Grönberg en typisk frånvarande pappa som inte kan ta ansvar och inte vill belastas med något sådant. Under Einárs uppväxt lät han Lena dra det tunga lasset och kunde möjligen höra av sig när hon inte lyckades bra med det.

När Einár blev känd gavs han ingen plats i sonens liv då han inte var där när det var motgångar. När Einár blev mördad fortsatte han hålla sig undan för att slippa påträngande frågor från journalister.

Eventuella nyanser

Men om man ser det från en positivare vinkel. Om vi antar att Mikael Persbrandt hade rätt om Eriks karaktär när han förlät Mikael att denne haft en relation med hans flickvän under hans sjukhusvistelse – så är han något mer nobel än bara en skitstövel.

Vad vet vi om Eriks försök att få en relation med sin son? Vad vet vi om att han kanske ville få vårdnad men inte ansågs lämplig av någon orsak? Och när Einár hade framgångar – kan inte pappans kontakter i kändisvärlden haft något att göra med saken?

Och att Erik Grönberg försöker sudda bort sin närvaro efter mordet på sonen – kan inte det antyda att han av någon orsak är rädd? Inte för att journalister ska ställa obekväma frågor, utan för att Vårbyligan – som en gång kidnappade Einár och förmodas ligga bakom mordet – kanske har ett horn i sidan till honom också?

Vad vet vi om vad Erik försökte göra för att rädda sin son – och misslyckades? Men ändå hamnade i Vårbyligans blickfång?

Vi vet inte. För det är så Erik Grönberg uppenbarligen vill ha det. Så har du läst hela denna artikel för att du vill veta mer om Erik Grönberg, den mördade rapartisten Einárs pappa, så kan du sluta ditt sökande nu. 


Detta är vad som finns att veta.

Läs mer

Stora kostnader på grund av spelproblem – 9 miljarder kronor

En ny hälsoekonomisk studie utförd av Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi på uppdrag av Folkhälsomyndigheten har visat att spelproblem i Sverige kostade samhället 9...

“Skilda världar” som enade folket

Fem dagar i veckan, varje vecka. Så ofta bänkade sig svenska folket framför TV4 under slutet av nittiotalet för att njuta av dramaserien “Skilda...

Adeline Mede har blivit storasyster

Adeline Mede har gått från att vara Petra Medes enda barn, till att bli storasyster. I somras föddes lillasyster Paula, säkert en fantastisk upplevelse...

Bun Meat Bun – den folkkära hamburgerbarens comeback

Kommer du ihåg när McDonalds öppnade i Sverige? Troligen inte, det var år 1973! En Big Mac kostade 4,75 kr och på den tiden...

Det goda samhället – nättidning

Det goda samhället är en nättidning/blogg. Tidningen har sin bakgrund och upprinnelse från tankesmedjan “Den nya välfärden”. Tidningens motto kan kanske uppfattas som lite...